Hoe gestructureerd is jouw online werkomgeving? Heeft iedere medewerker netjes één account met de juiste gebruikersrechten? Of is er zo’n jungle aan wachtwoorden en rechten ontstaan dat je er liever niet meer naar kijkt en maar gewoon hoopt dat het goed gaat? In dat laatste geval is dit blog voor jou. 

We moeten het namelijk even hebben over Azure AD van Microsoft. Dit cloud computing platform, voluit Azure Active Directory, centraliseert je identiteits- en toegangsbeheer. En dat doet het op zo’n manier dat je werkleven er een stuk relaxter van wordt. Klinkt het als een ver-van-je-bedshow? Dat is het na dit blog niet meer ;)

Wat is Azure AD?

Via dit platform beheer je gemakkelijk al je ICT-componenten. Van de gebruikersaccounts van je medewerkers tot de gegevens van je laptops en printers: alles staat centraal opgeslagen in Azure AD. Zie het als het toegangspoortje van je organisatie.

Dat toegangspoortje structureert niet alleen je gebruikersrollen en -rechten, het zorgt er ook voor dat je binnen je organisatie veiliger werkt. Er is tenslotte maar één bron van waarheid voor wat betreft identiteits- en toegangsbeheer op je netwerk. 

Azure AD of Entra Internet Access?

Hoor je al praten over Entra? Dat is de nieuwe naam van Azure AD. Eind 2023 gaat Azure AD definitief Microsoft Entra ID heten. Je houdt als gebruiker natuurlijk wel dezelfde features en mogelijkheden.

Waarom is Azure AD veilig?

Zoals genoemd is er één centraal punt waar alle gebruikers- en apparaatgegevens worden opgeslagen. Vanuit dat centrale punt kun je ook rollen en bijbehorende rechten toekennen. Zo geef je een directielid bijvoorbeeld meer rechten om documenten in te zien dan een medewerker. En je stelt er gemakkelijk Conditional Access in, wat zoveel betekent als toegang op basis van bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden kunnen locatie, device en risiconiveau zijn. Zo blokkeer je bijvoorbeeld gemakkelijk inlogpogingen vanuit landen waar toch echt niemand van je medewerkers aan het werk is.

En nog een plus: Azure AD ondersteunt multifactor-authenticatie binnen zijn platform. Dat zorgt voor een extra beschermlaagje binnen je ICT-infrastructuur.

En je werkt er makkelijker mee

Stel bijvoorbeeld voor al je medewerkers Single Sign On in: overal inloggen met dezelfde gebruikersnaam-wachtwoordcombinatie. Dat voorkomt een wildgroei aan accounts én je medewerkers zijn blij omdat ze nog maar één wachtwoord hoeven te onthouden. 

Gewoon je Windows-applicaties blijven gebruiken? Dat is in Azure AD geen enkel probleem, en met de integratieservices van het platform integreer je gemakkelijk allerlei andere applicaties.

Op- en afschalen wordt een eitje, omdat Azure AD werkt via de cloud. Je past je applicatie binnen een paar minuten aan, aan de behoeften van jouw organisatie, of je nu groeit of juist minder diensten nodig hebt. 

Ook werken met Azure AD?

Heb je de Microsoft 365 business premium licentie? Azure AD zit daar standaard bij inbegrepen; je moet ‘m alleen even inrichten. Vragen over hoe je dit inricht? We helpen je graag.