Je data is goud waard voor hackers. Kijk maar naar de recente cyberaanval op Landal Greenparks, waarbij hele lijsten met namen, thuisadressen, geboortedata, e-mailadressen en meer van bezoekers werden gestolen. Die gegevens werden verkocht op het darkweb en door cybercriminelen gebruikt voor onder andere phishingaanvallen en identiteitsfraude. Je data beveiligen is dus harder nodig dan ooit, en je bestanden versleutelen helpt daarbij. Maar hoe start je daarmee en welke programma’s gebruik je? Lees het in dit blog.

Waarom zou je je bestanden moeten versleutelen?

Simpel: het is een extra beschermlaag voor je data. Op je computer of laptop staat waarschijnlijk een hoop gevoelige (bedrijfs-)informatie. Je wil niet dat dat na een hack allemaal op straat komt te liggen. Natuurlijk heb je al maatregelen genomen tegen hackers, maar wat als cybercriminelen toch in je systeem weten in te breken? In dat geval is het fijn als je je bestanden versleuteld hebt met een wachtwoord, want dat betekent een extra barrière voor de hackers. Ze kunnen namelijk wel bij je harde schijf komen, maar kunnen de bestanden die erop staan niet lezen. 

Tip: direct starten met je bedrijfsdata beter beveiligen? Met de Cyberveiligheid configuratie zit je goed.

Yellow Spring tipt: BitLocker

Je vraagt je nu misschien af: waar start ik met bestanden versleutelen? En hoe doe ik dat? Bij Yellow Spring doen we dat met BitLocker. BitLocker is onderdeel van de Microsoft 365 Business Premium licentie en beschermt je data door middel van geavanceerde encryptie. 

Hoe werkt BitLocker?

BitLocker versleutelt je bestanden met een techniek die de Advanced Encryption Standard (AES) heet. Om je een idee te geven van hoe veilig AES is: zelfs de Amerikaanse overheid werkt ermee. De techniek is ontzettend moeilijk te kraken. 

De installatie van BitLocker gebeurt op de achtergrond; je merkt er als eindgebruiker dus weinig van. De encryptie wordt aangezet door je ICT-beheerder of door jou zelf en daarna worden alle gegevens die op je device staan direct door BitLocker versleuteld. En: mocht je je device verliezen, dan is de data op ja apparaat onbruikbaar zonder de juiste code en kan de ‘eerlijke vinder’ van je laptop niks met je data. Kortom: je bestanden versleutelen is met BitLocker een fluitje van een cent.