BYOD, oftewel Bring Your Own Device: het was een tijdje het buzzword op de werkvloer. Niets fijner tenslotte dan wanneer je medewerkers lekker kunnen werken op hun privélaptops en -smartphones! Toch? Inmiddels zijn we erachter dat BYOD helaas ook zijn mindere kanten heeft. Vooral de cybersecurityrisico’s kunnen menig ICT’er nachtmerries bezorgen, tenzij je ze goed afdicht. Wanneer werkt BYOD wel? We zochten het voor je uit.

Wat is BYOD en wat betekent het voor je organisatie?

Aan de slag gaan met BYOD betekent niets meer dan een werkomgeving creëren waarin je medewerkers met hun eigen apparaten kunnen werken: van laptops tot smartphones en alles daar tussenin. Je stelt als werkgever dus geen apparaten meer beschikbaar, maar zorgt ervoor dat je mensen met hun privéapparaten veilig kunnen inloggen op je netwerk, e-mail en meer. Vaak stelt de werkgever wel een budget beschikbaar voor het aanschaffen van apparaten. 

Lekker makkelijk dus, want iedereen werkt met z’n eigen vertrouwde apparaat. Toch kun je je misschien voorstellen dat werken met BYOD vragen oproept. Hoe houd je bijvoorbeeld het netwerk veilig als je medewerkers privé allerlei twijfelachtige bestanden downloaden en zo de gekste virussen binnen hengelen? Hoe scheid je privé- en bedrijfsgegevens? Lang verhaal kort: voor je start met BYOD moet je een waterdicht beleid en werkwijze opstellen.

Voordelen BYOD

Voer je het werken met BYOD goed uit, dan zijn de voordelen niet mis:

  • Kostenbesparing: je betaalt tenslotte niet 100% voor de apparatuur van je medewerkers. Vaak wordt er wel een budget beschikbaar gesteld.
  • Hogere productiviteit, want jullie werken met apparaten die jullie kennen. Geen gedoe meer met Apple-gebruikers die niet handig zijn met Samsung-smartphones en andersom.
  • Meer flexibiliteit, want jullie kunnen vanaf iedere locatie en op ieder tijdstip met jullie eigen apparaten werken.

… en de nadelen

Die zijn er natuurlijk ook. De nadelen van BYOD zitten vooral op het vlak van cybersecurity en beheer:

  • Beveiligingsrisico’s: persoonlijke apparaten zijn vaak kwetsbaarder voor malware en virussen. En je wil niet dat die in je bedrijfsnetwerk terechtkomen. 
  • Minder zicht op de apparaten in je netwerk: daardoor kun je die ook minder goed beheren en kun je minder goed checken of ze de beveiligingsprotocollen naleven.
  • Gegevensbeheer is lastiger, privé- en zakelijke data scheiden is namelijk moeilijker.

Maar: gelukkig zijn er voor deze issues ook goede oplossingen bedacht. Met virtuele desktops als Azure zorg je ervoor dat je mensen veilig inloggen op je bedrijfsnetwerk, met hun eigen device. Met deze constructie kunnen eventuele virussen uit de privéomgeving geen kwaad en je mensen kunnen ook geen data overzetten van zakelijk naar privé of andersom. Scheelt je ICT’er weer een hoop kopzorgen!

Is Bring Your Own Device wat voor mijn organisatie?

Werken jij en je mensen overal en nergens, zijn jullie handig met apparatuur en weten jullie het één en ander van cybersecurity? Grote kans dat Bring Your Own Device wat voor jullie is. Natuurlijk heb je wel de ICT-kennis en -infrastructuur nodig om BYOD op een duidelijke en veilige manier te implementeren. Heb je die kennis niet zelf in huis? Yellow Spring helpt je daar graag mee. Start bijvoorbeeld met werken via een veilige en snelle online werkplek met de eerder genoemde Azure Virtual Desktop.