Gebruik jij de cloud al voor je onderneming? Via de public cloud werk jij kosteneffectiever, vlotter en vanaf waar je maar wilt. (Ja, dat Bounty-eiland is dus ook een optie!) Niet gek dus dat cloud werken de laatste jaren een enorme vlucht heeft genomen. Maar wat houdt de public cloud precies in en wat heeft jouw bedrijf eraan? We zetten het voor je op een rijtje.

Wat is public cloud?

Public cloud zijn ICT-services die worden aangeboden via internet. Het mooie van de public cloud is dat de aanbieder (bijvoorbeeld Google, Microsoft of AWS) verantwoordelijk is voor het beheer van de software en, afhankelijk van het model wat je kiest, ook de benodigde hardware zoals servers en opslag regelt. Als klant hoef je maar een service of pakket te kiezen en je bent na implementatie klaar om online te werken. Easy peasy dus.

Voordelen van de public cloud

Er zijn nog meer voordelen aan werken in de public cloud:

#1: Je hebt minder kosten

‘Vroeger’ kocht je alle hardware voor je bedrijf zelf. Je deed een flinke investering in de aanschaf van servers en opslag. Met de komst van public cloud behoort dit tot het verleden: de hardware wordt aangekocht en beheerd door de cloudprovider (bijvoorbeeld Microsoft), zodat jij die euro’s in je zak houdt. 

Daarnaast betekent de overgang naar de public cloud een switch van CapEx naar OpEx, oftewel betalen voor wat je gebruikt. Je betaalt niet meer voor overcapaciteit, waardoor je onder de streep kosteneffectiever kunt werken.

#2: Je systeem is hyper-betrouwbaar

Downtime, wat is dat? De public cloud is praktisch altijd beschikbaar, waardoor jij een betrouwbaar systeem hebt om in te werken. Een voorbeeld: de cloud services van Microsoft zijn gericht op een ongelofelijk hoge beschikbaarheid. Dat komt omdat de public cloud van Microsoft bestaat uit heel veel servers, waardoor er veel rekenkracht beschikbaar is en de snelheid er goed in blijft. Kortom, daar kun je met je eigen servertje niet tegenop.

#3: Je kunt makkelijk op- en afschalen

In de public cloud kun je makkelijk en snel op- en afschalen. Heb je rond de kerst altijd een piekbelasting? Dan schaal je makkelijk op. Komt alles na de feestdagen weer tot rust? Dan schaal je tegen die tijd weer af. Dit geeft je onderneming ontzettend veel flexibiliteit om in te springen op veranderingen.

#4: Je werkt waar en wanneer je wil

Je kunt waar dan ook inloggen op je public cloud services. Dus ook vanuit die hangmat op dat Bounty-eiland, of gewoon lekker vanaf je eigen comfortabele bank. Het enige wat je nodig hebt is je laptop en een veilige internetverbinding. 

Goed verhaal, lekker kort. En nu?

Je hele bedrijf overzetten van eigen servers naar de public cloud is best een flinke (en spannende!) klus. Welke cloudservices kies je? En waar begin je? Yellow Spring helpt je daarom graag. Als public cloud partner kennen wij alle ins en outs van online werken en geven we je advies dat past bij jou en jouw organisatie.