Onlangs is dierentuin Artis getroffen door ransomware. Cybercriminelen eisten één miljoen euro in cryptovaluta. Specialisten onderzochten de zaak en wisten de cyberaanval af te wenden. Hierdoor waren de gevolgen voor de dierentuin beperkt. Helemaal bullet-proof worden is niet mogelijk, maar je kan jouw bedrijf wel zo goed mogelijk wapenen. Wij weten hoe. 

Phishing

78% van de hack-aanvallen begint bij phishing. Bedrijven zijn vooral kwetsbaar, omdat één mailtje of SMS al genoeg kan zijn. Hiervan worden er dagelijks duizenden verstuurd. Er hoeft er maar ééntje zijn doel te treffen.

Beveiliging tegen cyberaanvallen

In de praktijk zien we veel zwaktes in de verdediging tegen cyberaanvallen. De beste maatregelen op een rij:

E-mailfilters

Zet sterke e-mailfilters in om onveilige URL’s en bestanden te blokkeren. Dat verkleint de kans op phishing en malware.

Accountbeveiliging

Maak gebruik van sterke wachtwoorden met Single Sign On. Je hoort zo vaak dat je veilige en verschillende wachtwoorden moet gebruiken. Toch gaat het vaak fout: onveilige en dezelfde wachtwoorden. Met Single Sign On heeft de gebruiker maar één inlog voor meerdere accounts. Veel veiliger en misschien wel belangrijkste: gebruiksvriendelijker.

Alleen gebruikersnaam en wachtwoord zijn allang niet meer voldoende. Multi-factor authenticatie zorgt voor een extra beveiligingslaag. Vaak is dit wel ingesteld maar niet overal doorgevoerd. Dat biedt kansen voor cyberaanvallers. Geef ze geen kans met een professionele inrichting.

Netwerkbeveiliging

In veel security audits zien we dat segmentatie van netwerken en apparaten niet op orde is. Bijvoorbeeld een gast Wi-Fi op hetzelfde interne netwerk. Hierdoor kunnen werkstations en servers worden bereikt.

Daar komt bij dat netwerken ‘van buiten’ vaak goed beveiligd zijn. Maar eenmaal binnen kan een hacker grote schade aanrichten door het ontbreken van goede netwerkscheidingen, monitoring, back ups etc.

Updates

Die tip kennen we inmiddels wel, maar toch wordt software vaak niet geüpdatet. Daardoor kunnen kwetsbaarheden in software worden misbruikt.

Dit alles is vaak een moetje, maar toch loont het om jouw cyber security goed op orde te hebben. Voorkomen is beter dan genezen.

Quickscan voor inzicht in jouw cybersecurity

Weet jij niet waar je moet beginnen om inzicht te krijgen in de stand van zaken voor wat betreft cybersecurity? Onze quickscan helpt je op weg. 

Geplaatst in: