We zijn inmiddels halverwege 2023: tijd om op een rijtje te zetten wat er dit jaar speelt in cybercrime-land. Het digitale landschap lijkt tenslotte steeds meer op een mijnenveld. Maar geen paniek, want wij loodsen je er doorheen. Dus: pak je favoriete snack en let’s dive into the world of cybercrime!

Cybercriminaliteit, een snelgroeiend probleem

Eerst het slechte nieuws: de technologieën en tactieken van cybercriminelen worden steeds geavanceerder. Kon je vroeger nog lekker online je ding doen als je gewoon een solide virusscanner had, tegenwoordig moet je jezelf aan alle kanten beschermen. Steeds meer individuen, bedrijven en overheden worden slachtoffer van cybercriminaliteit, wat weer ernstige gevolgen heeft voor de veiligheid en financiële stabiliteit van onze samenleving.

Maar: gelukkig kun je jezelf ook goed beschermen tegen cybercrime. En omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt, zetten we in dit blog de 10 meest voorkomende soorten cybercrime voor je op een rijtje.  

De 10 soorten cybercrime

Malware

Oftewel kwaadaardige software die ontworpen is om schade toe te brengen aan je computersysteem. In juni 2023 werd er zelfs in Google Chrome-extensies malware gevonden. Je beschermen tegen malware? We gaven eerder al 3 tips.

Phishing

Phishing, het blijft een ding. Cybercriminelen doen zich hierbij voor als legitieme bedrijven om je persoonlijke informatie te kunnen stelen. Dat kan je bank zijn, maar ook MijnOverheid. Je klinkt op een foute link en daar ga je. De beste bescherming tegen phishing is bewustzijn. Daarnaast richt je e-mail- en bestandsfilters in en zorg je dat de security inrichting op orde is. Wil je je organisatie echt wakker schudden, doe dan eens een phishing simulatie.

Ransomware

Een soort malware waarbij je computersysteem of bestanden gegijzeld worden en pas weer worden vrijgegeven als je grote sommen geld betaalt. Zelfs de grotere namen ontkomen hier niet aan; in april 2023 werd bekend dat de voetbalbond KNVB slachtoffer was geworden. Voorkomen dat je ‘gegijzeld’ wordt? Lees dit blog.

DdoS-aanvallen

Klinkt als een robot uit Star Wars, maar dat is het niet (helaas). Bij een DdoS-aanval sturen cybercriminelen grote aantallen aanvragen naar een website of server, zodat ze ‘m overbelasten en hem daarmee makkelijk kunnen uitschakelen.

Botnets

Een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met malware en worden gegijzeld door cybercriminelen om schadelijke taken uit te voeren. Kortom: zombie-computers. Alsof cybercrime nog niet angstaanjagend genoeg was. Een recent ontdekte botnet maakt zelfs van al je smart apparaten zombies - zombie-koelkast of -smartwatch anyone?

Cyberstalken

Hoe groter social media worden, hoe groter ook cyberstalking. Hierbij word je opzettelijk lastiggevallen of bedreigd via internet, vaak met behulp van social media.

Social engineering

Oftewel sociale manipulatie. Criminelen maken hierbij gebruik van jouw psychologie om persoonlijke informatie los te peuteren of je te overtuigen schadelijke handelingen uit te voeren. Een voorbeeldje: oplichters kunnen je verleiden om persoonlijke of bedrijfsgevoelige gegevens te delen voor het zogenaamd deblokkeren van een account. 

APT’s (Advanced Persistent Threats)

Een geavanceerde en langdurige aanval op een specifiek doelwit, vaak uitgevoerd door goed georganiseerde cybercriminele groepen of nationale staten. Wereldwijd wordt het mkb hier steeds vaker slachtoffer van, bleek in mei 2023 uit onderzoek van Proofpoint.

Zero-day exploits

Kwetsbaarheden in software of systemen die nog niet bekend zijn bij de ontwikkelaars en die worden uitgebuit door cybercriminelen voor cybercriminelen. Dit gaat vaak zo snel dat ontwikkelaars niet eens tijd hebben om een ‘patch’ (reparatie) aan te brengen. Onlangs gebeurde dit bij Google Chrome - gelukkig is het probleem inmiddels verholpen. 

Dark web

Een verborgen deel van het internet dat alleen toegankelijk is via speciale software en waar illegale activiteiten, zoals de verkoop van gestolen gegevens en wapens plaatsvindt.

Hoe voorkom je al deze cybercrime ellende?

Je ziet het: jezelf beschermen tegen cybercrime blijft van groot belang. Zo voorkom je een hoop (kostbare) ellende en zorg je dat je vertrouwelijke data ook echt vertrouwelijk blijft. Maar hoe houd je je security up-to-date, als de wereld van cybercrime zo snel verandert?

Deze stappen kun je vandaag nog zetten:

  • Begin bij de basis en laat een Cyber Security Scan doen. Tijdens deze nulmeting komen alle kwetsbaarheden in je systeem naar voren.
  • Feeling lucky? Laat je dan hacken. Hierbij gebruiken we de meest actuele methodes die cybercriminelen ook gebruiken. Doorsta je die test, dan ben je goed op weg.
  • En blijf je cybersecurity constant monitoren. Hiermee verklein je de kans op cyberaanvallen aanzienlijk.