Malware, een samentrekking van ‘malicious’ (slecht) en ‘software’, is er in veel soorten en maten. Het doel is altijd hetzelfde: in je netwerk komen, vervolgens meekijken en je netwerk verstoren en platleggen, zodat er data gestolen kan worden. Je kunt je voorstellen dat het geen feestje is als deze cyber-ellende in je bedrijfsnetwerk wordt aangetroffen. Maar hoe voorkom je malware eigenlijk? Onze cyber security consultant Sander helpt je op weg met 3 handige tips.
Wat doet malware?
Voor we starten met de tips even een stapje terug: hoe werkt malware precies? Het is software die ontworpen is om informatie te stelen van computersystemen, netwerken of andere mobiele apparaten. Dat doet het onder andere door de rekenkracht van je servers te misbruiken. Hierdoor wordt je systeem traag en krijg je regelmatig crashes.
Welke vormen van malware zijn er?
Vele wegen leiden naar Rome, en helaas zijn er net zoveel vormen van malware. We geven een paar voorbeelden:
- Ransomware, oftewel een gijzelvirus. Bij een aanval wordt er malware in je systeem geïnstalleerd, waarna de boel op slot gaat en je niet meer kunt werken. Wil je je systeem laten vrijgeven dan mag je een flink bedrag betalen, meestal in bitcoins.
- Trojaanse paarden. Dit is precies zoals het klinkt: je downloadt een onschuldig stukje software, bijvoorbeeld een antivirusprogramma, en wanneer je ermee gaat werken blijkt dat er malware in verstopt zit. Zo zet je ongemerkt je digitale voordeur wagenwijd open voor cybercriminelen.
- Wormen. In je tuin zijn ze niet zo bedreigend, in je ICT-systeem des te meer. Een worm is een zichzelf vermenigvuldigend programma. Stop je deze vorm van malware niet, dan kan dat oneindig doorgaan. Wormen hebben namelijk geen tussenkomst van een gebruiker nodig.
- Virussen. Net als wormen zijn virussen malware die zichzelf repliceert, koppelt aan schone bestanden en zo je hele systeem infecteert. Het verschil is dat voor het verspreiden van een virus wél tussenkomst van een gebruiker nodig is.
- Spyware. Spyware is spionagesoftware die op je apparaat wordt gezet om gegevens te verzamelen. Deze software verzamelt gegevens op jouw computer om ze daarna bijvoorbeeld door te sturen anderen of te verkopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan inloggegevens of bankgegevens.
Anti malware maatregelen
Oké, maar hoe stop je malware dan? Onze cyber security consultant Sander geeft bedrijven de volgende tips om snel hun systeem te beschermen:
Tip #1: Update je apparaten
Zorg dat altijd de laatste software-updates uitgevoerd zijn. Op al je apparaten, dus niet alleen je servers en laptops, maar ook die fancy smartwatch die aan al je accounts gelinkt is. Geen tijd om dat zelf allemaal te regelen? Besteed je ICT-beheer dan uit.
Tip #2: Gebruik antivirussoftware
En dan dus niet die met een Trojaans paard erin ;) Goede antivirussoftware scant al het binnenkomend verkeer op je apparaten en filtert cyberdreigingen er meteen uit. Denk eraan dat je het programma zo inricht dat álles gescand wordt: van je e-mails tot die ene foto die je opent.
Tip #3: Download alleen betrouwbare apps
Richt Mobile Device Management (MDM) in! Hiermee worden alle (mobiele) apparaten centraal beheerd en heb je controle over wat er wel en niet geïnstalleerd wordt.
Malware direct tackelen?
Houd de wormen en Trojaanse paarden definitief buiten de deur met de cyberveiligheid configuratie. Hierbij richten we een set maatregelen in waardoor jouw cyber security meteen staat als het spreekwoordelijke huis.
Liever direct sparren over cyber security met onze ghost buster? Neem hieronder contact met ‘m op.