Een nieuw jaar is hét moment om je bedrijf weer even onder de loep te nemen. En dan wil je vast ook weten wat er in 2023 qua cybersecurity op de loer ligt! Hieronder lees je de 5 cybersecurity trends van 2023. Lees je ook nog eens onze cybersecuritytips, dan ben jij weer helemaal up-to-date wat betreft je cyberbeveiliging. 

Securitytrend #1: dreigen met ransomware

Ransomware, je kent ’t wel – van die gijzelsoftware die hackers gebruiken om jouw hele organisatie plat te leggen. Je moet er niet aan denken, maar helaas ziet het ernaar uit dat het dreigen met een ransomware-aanval ook in 2023 doorzet als trend. Veel organisaties die hier slachtoffer van worden, betalen maar uit noodzaak omdat ze niet zitten te wachten op imagoschade.

En: hackers komen tegenwoordig niet alleen meer wat halen, maar ook brengen. Zo zijn er steeds meer voorvallen waarbij hackers binnendringen in omgevingen en servers gebruiken om bijvoorbeeld Bitcoin op te minen. De (gigantische) rekeningen hiervan gaan naar de klant (jij dus) en de hackers zijn weer wat Bitcoins rijker. 

Get checked, not hacked. Laat je hacken door Yellow Spring en wees niet bang voor de dreiging van ransomware.

Securitytrend #2: phishingaanvallen op samenwerkingstools

Dat phishingmails en -berichten een probleem zijn, weten we ondertussen wel. Maar omdat we de laatste jaren volop hybride zijn gaan werken, is er steeds meer waardevolle data te vinden in samenwerkingsplatforms zoals Microsoft Teams. Hackers zullen zich hier in 2023  op gaan richten.

Een goed moment om eens te kijken of jouw platforms en tools wel goed genoeg beveiligd zijn – bijvoorbeeld door een phishing simulatie uit te laten voeren. Zo druk je jezelf en je medewerkers eens flink met de neus op de feiten.

Securitytrend #3: omzeilen van MFA

Steeds meer organisaties omarmen het gebruik van Multi-Factor Authenticatie (MFA) om hun cyberbeveiliging een boost te geven. Dat kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Cybercriminelen hebben deze trend echter ook maar al te goed in de gaten. Ze worden steeds gehaaider in het ontdekken van zwakheden, bijvoorbeeld door gebruikers herhaaldelijk verzoeken om in te loggen te sturen.

MFA voorkomt 99% van de accounthacks! Heb je dit nog niet (goed) ingericht? Laat ons jou helpen.

Securitytrend #4: cyberaanvallen met deepfake audio

Ken je van die appjes van iemand die zich voordoet als een bekende, die vraagt of je even snel geld over kunt maken? Deepfake gaat nog een stapje (of twee) verder. Het is een fenomeen dat we al vaker voorbij hebben zien komen, maar experts verwachten in 2023 ook meer cyberaanvallen met behulp van deepfake audio. Met een super geloofwaardige imitatie van een stem is het voor hackers behoorlijk makkelijk om de inloggegevens van een ICT-omgeving los te krijgen. Wees dus extra waakzaam!

Securitytrend #5: Internet of Things

We maken gretig gebruik van steeds meer apparaten en koppelen deze voor het gemak graag. Denk aan smartwatches, slimme thermostaten, slimme koelkasten of bijvoorbeeld slimme rookmelders. Dat maakt werken vaak snel en efficiënt, maar kent helaas ook een keerzijde: veel van deze apparaten zijn slecht beveiligd. Hierdoor zijn ze een makkelijke ingang in je ICT-omgeving en dus een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Vergeet dus niet om ook deze apparaten te laten monitoren.

Leuk, die cybersecurity trends. En nu?

Zo. Dat waren ze, de cybersecuritytrends van 2023 in een notendop. Je ziet het: de cyberbeveiliging van je bedrijf vraagt dit jaar om een plek op de prioriteitenlijst. Zodat jij minder kans loopt slachtoffer te worden van een aanval en al je data lekker achter slot en grendel blijft. Wil je zeker weten dat je het komende jaar veilig tegemoet gaat? Zo beveilig jij jouw ICT nog beter.