Waar bewaar jij je online data: in de public cloud, private cloud of hybrid cloud? Het kiezen van een ICT-omgeving is niet iets wat je 1, 2, 3 doet. Daarom hebben we in dit blog de verschillende cloudvormen voor je op een rij gezet.
Wat is de public cloud?
Public cloud zijn ICT-services die worden aangeboden via internet. Het mooie van de public cloud is dat de aanbieder (bijvoorbeeld Google, Microsoft of AWS) verantwoordelijk kan zijn voor het beheren van de software, hardware en opslag. Dat is afhankelijk van het model dat je kiest (IaaS, PaaS of SaaS). Als klant kan je kiezen welke vorm het beste bij je past. In het geval van SaaS ben je na implementatie meteen klaar om online te werken. Easy peasy dus.
Oké, wat is dan de private cloud?
Ga je voor private cloud (ook wel de privé cloud genoemd) dan krijg je een computeromgeving die specifiek is opgezet voor jouw organisatie. Je private cloud wordt gehost in een speciaal datacenter en biedt exclusieve toegang en controle over de resources binnen jouw cloudomgeving. Kortom, voor deze cloudversie dien je alles zelf te regelen en in te richten. Dat wordt normaal gesproken door je ICT-partij gedaan; zij huren een stukje van een datacenter waar ze een omgeving opzetten voor hun klanten.
Verschil public en private cloud
Het verschil tussen de public en private cloud zit hem in wie de infrastructuur gebruikt en beheert. Public cloud is een serie ICT-services die wordt aangeboden via internet en waarvan ieder bedrijf gebruik kan maken. Het beheer ligt, afhankelijk van het model dat je kiest, bij de aanbieder. Private cloud wordt beheerd door jouw organisatie of door je ICT-beheerder. Er zijn ICT-aanbieders die een private cloud hebben en daar meerdere van hun klanten op hebben draaien.
Wat betreft waar je data gehost is, is er weinig verschil tussen public en private cloud. Dit kan in Nederland zijn, maar ook ergens anders in de EU. Private cloud is wel iets vaker gehost in Nederland. Bij public cloud kun je kiezen waar in Europa je omgeving gehost wordt. Dit kun je op land- of regioniveau aangeven.
Dus ga je de keuze maken voor public of private cloud, dan zijn deze vragen het overwegen waard:
- Wil je je omgeving zelf beheren of wil je dit uitbesteden?
- Wil je jouw data in Nederland hebben staan of mag het ook ergens anders in de EU?
Tot slot: hybrid cloud
En dan is er ook nog hybrid cloud. Dit kan een combinatie van public en private cloud zijn, of juist een combinatie van werken met een fysieke server en de public cloud. De meeste cloudgebruikers hebben een hybride cloudvorm; als je bijvoorbeeld werkt met een eigen, fysieke server of een plekje op de private cloud en je daarnaast Microsoft365, Dropbox of een andere public clouddienst gebruikt, val je al onder de hybrid cloud.
Welke cloudvorm werkt voor mij?
Iedere organisatie werkt anders en heeft andere wensen. Kortom, hier is helaas geen kant-en-klaar antwoord op. Dus ga jij je cloudstrategie bepalen, ga dan vooral in gesprek met een partij die zich verdiept in jouw organisatie, zodat ze je passend advies kunnen geven. Zo kun jij weer een keuze maken die echt bij je organisatie past.