Waar we ons voorheen met name druk maakten om bedrijfsstagnatie, zijn cyberincidenten nu het meest zorgwekkend voor veel bedrijven. Dat blijkt uit de Allianz Risk Barometer 2022, een jaarlijks onderzoek naar de belangrijkste risicofactoren in business.

Cybersecurity belangrijker dan ooit

Cyberincidenten – datalekken, uitvallen, criminaliteit, boetes – staan dit jaar in de Barometer op nummer één met 44%, op de voet gevolgd door bedrijfsstagnatie (42%) en natuurrampen (25%). Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van het onderzoek dat cyberincidenten zo prominent naar voren komen als risicofactor.

Toch is het geen verrassing. Het afgelopen jaar hebben grote aanvallen zoals het Kaseya ransomware incident en het Log4j beveiligingslek ons flink wakker geschud. Ook thuis of hybride werken en alsmaar rappere digitalisatie blijken meer en meer gevolgen te hebben op het gebied van cybersecurity.

Nog een aantal inzichten uit het onderzoek die er voor ons uitsprongen:

  • Pandemieuitbraak daalt van de tweede naar vierde plek, waarschijnlijk omdat bedrijven inmiddels het gevoel hebben meer grip op de situatie te hebben en beter voorbereid te zijn op eventuele toekomstige uitbraken.
  • Tekort aan goed personeel is een nieuwe binnenkomer op nummer negen (13%). Een factor waar we binnen de ICT alles van weten.
  • Klimaatverandering is ook een grote zorg, onder meer vanwege de gevolgen voor de supply chain en op het gebied van risicomanagement.

Meer inzichten

ICT voorbereiden op de toekomst

Naar schatting krijgt 1 op de 5 ondernemers een keer met een cyberaanval te maken. Gezien de stijging in cyberaanvallen in 2021, zal dit aantal vast verder toenemen. De vraag is dus eigenlijk niet meer of je slachtoffer wordt, maar wanneer. En welk plan je op dat moment hebt klaarliggen om weer te herstellen. Denk maar de VDL Groep, die een maand lang heeft platgelegen na een aanval. En dan hebben we het nog over een grote organisatie, die de infrastructuur had om te herstellen.

Het bewustzijn is er wel steeds meer. Zo horen we vaak over accountants die hun opdrachtgevers adviseren scherp te zijn op cybersecurity, omdat ook zij op de hoogte zijn van de vergaande financiële gevolgen. Maar bewust worden is één ding, overgaan op actie een tweede.

Is jouw organisatie klaar voor wat de toekomst zal brengen? Laten we eens samenkomen om jouw wensen, eisen en zorgen te bespreken en een ICT-oplossing op maat te bedenken. Samen bereiden we jouw organisatie voor op wat komen gaat.