Europa vraagt om meer digitale onafhankelijkheid. En Microsoft luistert. In een nieuwe verklaring belooft het bedrijf concrete stappen te zetten om zijn aanwezigheid op het continent te verdiepen. De toezeggingen raken vijf belangrijke gebieden: infrastructuur, digitale veerkracht, privacy, cybersecurity en economische concurrentiekracht. Wat houdt dat in?

 

 
Bron: Microsoft 

1. Meer capaciteit, dichterbij 

De komende twee jaar vergroot Microsoft zijn Europese datacentercapaciteit met 40%. In zestien landen wordt geïnvesteerd in nieuwe of uitgebreide datacenterlocaties. Doel: sneller, betrouwbaarder en lokaler kunnen leveren. In totaal moeten er tegen 2027 meer dan 200 datacenters operationeel zijn. Daarbij hoort ook uitbreiding van zogeheten soevereine clouds, zoals het “cloud de confiance”-initiatief in Frankrijk en een soortgelijke opzet in Duitsland. 

Daarnaast werkt Microsoft samen met Europese cloudproviders, die op hun eigen infrastructuur Microsoft-diensten mogen draaien onder aangepaste voorwaarden. Deze samenwerking moet zorgen voor een diverser cloudlandschap en geeft lokale aanbieders meer ruimte. Ook investeert Microsoft in technologie en licentiemodellen die aansluiten bij de behoeften van Europese markten. 

2. Versterking van digitale veerkracht 

Microsoft richt een Europese Raad van Bestuur op die verantwoordelijk wordt voor de datacenteroperaties binnen Europa. Daarmee wil het bedrijf beter kunnen reageren op politieke en economische onzekerheid. Ook neemt Microsoft juridische maatregelen om Europese cloudactiviteiten te beschermen tegen inmenging van buitenaf, waaronder mogelijke druk van overheden buiten de EU. 

In overheidscontracten komt bovendien een zogeheten Digital Resilience Commitment te staan. Hierin belooft Microsoft juridisch op te treden tegen elke poging van buitenaf om clouddiensten in Europa stop te zetten. In het uiterste geval kan dit zelfs betekenen dat Microsoft naar de rechter stapt om continuïteit te waarborgen. 

Om in noodgevallen de bedrijfsvoering te waarborgen, zijn er daarnaast afspraken met Europese partners. Deze partners krijgen toegang tot back-ups en broncode, opgeslagen in bijvoorbeeld Zwitserland, zodat zij clouddiensten zelfstandig kunnen voortzetten mocht dat nodig zijn. 

3. Data blijft binnen Europa 

Privacy en gegevensopslag blijven gevoelige onderwerpen. Met het EU Data Boundary-project maakt Microsoft het mogelijk voor Europese klanten om al hun data binnen de EU te laten opslaan én verwerken. Klanten kunnen kiezen uit meerdere versleutelingsopties, zoals Azure Key Vault en Microsoft Purview Customer Key. Dit biedt meer grip en helpt bij het voldoen aan de AVG. 

Daarbovenop biedt Microsoft tools als Confidential Compute en Customer Lockbox, waarmee data alleen toegankelijk is onder voorwaarden die de klant zelf bepaalt. Microsoft heeft ook een juridische belofte gedaan om klantgegevens te verdedigen tegen ongeautoriseerde toegang, inclusief het vergoeden van schade als dit onverhoopt toch gebeurt. 

4. Investeren in cybersecurity 

Ruim $500 miljoen is al besteed aan technologische en financiële ondersteuning van Oekraïne. Daarnaast is er een nieuwe Deputy CISO voor Europa aangesteld, die toeziet op naleving van Europese wetgeving zoals de Cyber Resilience Act, de NIS2-richtlijn en DORA. Deze nieuwe functie onderstreept het belang dat Microsoft hecht aan de Europese cybersecurityagenda. 

Ook worden maatregelen getroffen in lijn met de komende Cyber Resilience Act, zoals onafhankelijke audits, ondersteuning van open-sourcebeveiliging en het delen van best practices. Microsoft is actief betrokken bij overleggroepen van de Europese Commissie om dit beleid verder vorm te geven. 

5. Stimulans voor innovatie en keuzevrijheid 

Microsoft belooft open toegang tot zijn AI- en cloudplatforms, ook voor open-source ontwikkeling. Opvallend is dat het bedrijf kosten voor datatransfers bij overstappen naar een andere cloudprovider schrapt. Hiermee speelt het in op zorgen over zogeheten vendor lock-ins. Verder wordt de samenwerking met Europese startups en techbedrijven verder uitgebreid. 

Het platform host inmiddels meer dan 1.800 AI-modellen, waaronder veel open-source modellen van Europese partijen als Mistral en Hugging Face. Europese bedrijven als Factorial, iGenius en Visma maken hier actief gebruik van om hun AI-diensten uit te bouwen. Hiermee probeert Microsoft een infrastructuur neer te zetten waarin innovatie niet wordt beperkt door platformkeuzes. 

Wat betekent dit voor jouw bedrijf? 

Voor Nederlandse bedrijven – van mkb tot grote organisaties – brengen de toezeggingen van Microsoft meer zekerheid en keuzemogelijkheden. Dataopslag binnen de EU helpt bij het naleven van de AVG en vereenvoudigt interne compliance processen. Door de uitbreiding van lokale datacenters wordt de toegang tot cloud- en AI-diensten sneller en stabieler. En doordat overstapkosten worden geschrapt, wordt het makkelijker om van provider te wisselen zonder vast te zitten aan hoge migratiekosten. 

Daar komt bij dat Microsoft zijn contractuele verplichtingen uitbreidt, juridische bescherming biedt tegen externe inmenging en partners in Europa voorziet van back-upscenario’s voor bedrijfscontinuïteit. Dat maakt de IT-strategie van veel organisaties wendbaarder en minder afhankelijk van buitenlandse regelgeving of politieke risico’s. 

Europa wordt serieus genomen  

De vijf toezeggingen laten zien dat Microsoft Europa serieuzer neemt dan ooit. Voor organisaties in Nederland betekent dit meer lokale infrastructuur, betere bescherming van data en extra flexibiliteit. Maar bovenal: een signaal dat het digitale speelveld in beweging is – en dat er ruimte komt voor nieuwe verhoudingen.