Kijk het journaal, open een nieuwssite en de term komt voorbij: cybersecurity. Het is duidelijk een hot item. Waarom? What the hack is het eigenlijk? En het allerbelangrijkste: wat moet jij doen om cyberincidenten te voorkomen?
Wat is cybersecurity?
Laten we eens in één zin samenvatten wat cybersecurity is: het beschermen van je online omgeving: ICT-netwerk, -systemen en -programma’s tegen dieven die zich hebben bekwaamd in digitaal inbreken.
Regel jij dit zelf? Heb je een ICT'er of zelfs een hele afdeling tot je beschikking? Wie er in jouw bedrijf ook verantwoordelijk is voor ICT-beveiliging: maak er een top priority van. Schakel assistentie in als je kennis of tijd tekort komt. Dat is niet iets om je voor te schamen. Dat is slim ondernemen.
Nummer 1 bedrijfsrisico: cybersecurityincidenten
De cijfers* liegen er namelijk niet om: cybersecurityincidenten staan op 1 in de top 3 van bedrijfsrisico’s, op de voet gevolgd door bedrijfsstagnatie en natuurrampen.
Cybercrime verdient duidelijk je aandacht. Want dit wil je niet: criminelen die jouw digitale bedrijfsdeuren weten te openen, je organisatie uren of dagen buiten bedrijf weten te stellen, data stelen en met de buitenwereld delen of er losgeld voor vragen en je organisatie een slechte naam bezorgen, doordat klanten zich niet langer veilig bij je voelen.
Hack zit in een klein hoekje
Dat een cybersecurity incident in een klein hoekje zit, kan Uber je vertellen. Zo’n groot bedrijf heeft de boel wel op orde zou je denken. Maar nee, ook Uber is gehackt. En het kan jou ook overkomen, zo’n digitale aanval, ransomware aanval, cyberaanval, hack of datalek. Sterker nog: het is niet de vraag óf je gehackt wordt, maar wánneer. Onderzoek* wijst uit dat 1 op de 5 ondernemers met cybercriminaliteit te maken krijgt.
En weet je wat zo naar is: soms sluipen die cybercriminelen maanden in je systemen rond zonder dat je het merkt. Het kan zelfs zo zijn dat ze door een collega zijn binnen gelaten. Zo schijnt Uber gehackt te zijn. Klikken op een betrouwbaar uitziende link, reageren op een verzoek van een integer lijkende contactpersoon of een laptop onbeheerd laten liggen. Dat kan al genoeg zijn om een cyberincident te veroorzaken en daarmee je organisatie uren buiten bedrijf te stellen. Best een eng idee hè?
Tips: hoe werkt cybersecurity?
Het liefst krijg je nu de gouden tip. Dat ene ding dat je kunt doen om voor altijd je ICT-veiligheid te fiksen. Helaas. Zo werkt cybersecurity niet, want hackers hebben om de haverklap nieuwe trucjes.
Het goede nieuws: ICT-specialisten zoals wij ook. Zo waterdicht mogelijk online werken doe je door je met deze tips voor ICT-beveiliging te wapenen tegen cybercriminelen:
-
check je huidige cybersecurity status met een ICT-quickscan of Security Audit.
-
wees cyberincidenten voor door simulatie en training.
-
scan je cybersecurity constant en ontvang meldingen over onregelmatigheden.
-
voorkom met back up in de cloud dat je bedrijf lang stilvalt door een cyberaanval.
*cijfers uit onderzoek Allianz Risk Barometer naar businessrisico’s