De online assistent van Microsoft, Copilot, is sinds maart 2024 beschikbaar in Nederland. Maar wat kun je eigenlijk met de langverwachte AI-tool? We zetten op een rij hoe Microsoft Copilot je werkzaamheden makkelijker maakt en je tijd bespaart. 

Wat is Copilot?

Kort gezegd is Copilot een virtuele assistent die op basis van AI en jouw prompts allerlei soorten content voor je genereert. Een soort ChatGPT dus, met als grote verschil dat Copilot geïntegreerd is in je Microsoft 365-omgeving. Dat heeft 2 grote voordelen: 

  1. Copilot kan putten uit al je bedrijfdata om de beste teksten, samenvattingen, presentaties en meer voor je te genereren. Hij combineert onder andere data uit documenten in Word en Excel, gegevens uit je agenda en OneNote en je chats in Teams.
  2. De bedrijfsdata die Copilot gebruikt wordt niet het internet op geslingerd, maar blijft netjes binnen je eigen ICT-omgeving. Het werkt dus niet zoals ChatGPT, waarbij je data moet weggeven voor er iets gebeurt. Wel een nuance: Copilot werkt op basis van ChatGPT. De tool combineert je bedrijfsdata met data van het internet, maar je data verschijnt vervolgens dus niet online.

Met de content die Copilot voor je maakt, kun je een stuk efficiënter werken en flink wat tijd besparen. 

Van presentaties tot e-mails

Hoe ziet het gebruik van Microsoft Copilot er in de praktijk uit? Nou, bijvoorbeeld zo:

1. Hij maakt presentaties voor je

Stel je voor dat je een presentatie gaat geven over een nieuw project. Normaal gesproken zou je aan de slag gaan om een mooie PowerPoint in elkaar te draaien; je moet dan goede teksten schrijven voor in je presentatie en ervoor zorgen dat het er visueel aantrekkelijk uitziet. Met Copilot wordt dit voor je gedaan: je vraagt simpelweg of hij van Word-document X of Y een PowerPoint-presentatie kan maken en voilà, binnen no time staat er een prachtige presentatie voor je klaar.

2. Hij analyseert teksten en data en vat ze kort voor je samen

Besteed je veel tijd aan (beleids)stukken lezen of Excel-spreadsheets uitpluizen? Copilot kan ze in korte tijd voor je analyseren en samenvatten. Denk bijvoorbeeld aan je kwartaalcijfers doorspitten en de trends eruit halen, of de actiepunten uit lange teksten filteren. Maar ook Teams-meetings kan hij voor je samenvatten. 

3. Hij schrijft e-mails voor je en organiseert je inbox

Mailen met collega’s en externen kan veel tijd in beslag nemen. Met Copilot omzeil je dat, want je kunt ‘m gebruiken om in Outlook reacties op e-mails te genereren. Je krijgt in een split second een tekst gepresenteerd en kunt net zolang tekstvoorstellen genereren tot er een reactie bij zit die bij jou past. 

Daarnaast kun je Copilot ook inzetten om je mail te organiseren. Vraag ‘m bijvoorbeeld om alle mails over hetzelfde onderwerp samen te vatten en daarna in een map te zetten.  

4. Hij brengt je up to speed

Sluit je later aan bij een Teams-meeting? Vraag simpelweg aan Copilot wat er al besproken is. Zo weet je direct wat je gemist hebt en ben je weer helemaal bij.

5. Hij helpt je je teksten te verbeteren

Is schrijven niet je sterkste kant? Copilot helpt je de stijl van je teksten te verbeteren, belangrijke inhoud toe te voegen en kan als het nodig is zelfs je hele tekst herschrijven. Je geeft simpelweg aan welke gegevens je wil gebruiken, hoe lang de tekst moet zijn en in welke tone of voice hij geschreven mag worden en Copilot gaat voor je aan de slag. 

Wil jij Copilot wel als assistent?

Als medewerker kun je met Copilot een stuk sneller en efficiënter werken. Arbeidsintensieve taken die eigenlijk niet echt inhoudelijk zijn, behoren tot het verleden. Ben jij benieuwd naar wat Copilot voor jouw bedrijf kan betekenen, of ben je al overtuigd en wil je ermee aan de slag? Geef ons een belletje of stuur een mail. We informeren je graag over wat jij allemaal met Copilot kan en hoe je ermee start.